Robert tipsar
Alla kockar har sina knep och smarta lösningar. Här är några enkla och användbara tips från Robert.
• Laga mer grönsaker. Som privatperson har jag svårt att hitta riktigt bra kött. Jag köper hellre grönsaker som jag tillagar med kärlek, nästan som en fin köttbit, jag brukar steka en morot länge och öser med smör, adderar lite timjan och vitlök.
• Stek kött i skirat smör. Börja med hög värme, vänd många gånger och avsluta med att ösa. Låt köttet vila öppet en stund innan du serverar, dra över steksmöret och örterna. Eventuellt puffa köttbiten hastigt i ugnen.
• Stek fisk exempelvis piggvar med ben, då blir fisken mycket saftigare. Använd en sticka för att känna om den är klar. Stick in och lägg den sedan på läppen. Den är klar när temperaturen är runt 40 grader.
• Rimma alltid fisk. Fyra timmar i 4–5 % saltvatten är perfekt. Låt fisken torka till sig i en handduk innan tillagning.
• Baka de vanligaste fiskarna i 60–70 graders ugnstemperatur till högst 40 grader.
• Träna inte bara matlagning. Det är viktigt att ta hand om kroppen när man jobbar mycket. Jag brukar jobba från nio på morgonen till två på natten, sen sover jag några timmar innan jag går till gymmet före jobbet.