Rostfritt stål

Rostfritt stål är ett slagtåligt material med hård, tät yta som är slitstark och lätt att hålla ren. Den är tålig mot kemiska angrepp, men kan skadas av salt. Rostfritt stål är inte som folk felaktigt tror helt och hållet fritt från rost, utan rostbeständigt

Det finns många olika typer av rostfria stål alla med sina unika egenskaper och speciella användningsområden .Två typer av rostfritt stål som används mycket i köksrelaterade produkter (bestick, redskap m.m) är kromstål och kromnickelstål. Kromstål är av en enklare kvalitet som är billigare och inte lika slitstark och rostbeständig som kromnickelstål.

Kromnickelstål innehåller även nickel som ge bättre skydd mot rostangrepp och gropbildningar.

Kromstålet är magnetiskt och därför lätt att skilja från kromnickelstålet som är omagnetiskt.

Bestick

Rostfritt stål är inte som folk felaktigt tror helt och hållet fritt från rost, utan rostbeständigt. Det finns inga stållegeringar som helt och hållet är resistenta för yttre påverkningar som kan framkalla rost. Vatten eller diskmedel med högt järnvärde eller högt klorvärde kan skada bestickens skyddslager och göra dem rostfläckiga. Dessutom kan det uppstå något som kallas för flygrost. Flygrost är precis som det låter rost som flyger runt i diskmaskinen som kommer från andra rostiga produkter. Även flygrost kan sätta sig på rostfritt stål och bilda små fläckar. Rost kan också komma från starka matsyror som finns i exempelvis ketchup, senap och citron.

Bestick kan också få hanteringsskador i form av repor och märken i ytan. Dock ska man vid valet av bestick vara uppmärksam på att de mattborstade är mer känsliga för både åverkan och rost. De mattborstade besticken, har en ruggad yta. Detta gör att repor lättare uppkommer som avtryck i ytan. Man kan även säga att den ruggade ytan är mer öppen, vilket gör att den lättare blir känslig för eventuella matrester som sitter kvar på ytan.

I motsats till de mattborstade besticken har de blankpolerade besticken en slät och stängd yta, som är mycket mer tålig både för yttre påverkan och för rost. Matrester fastnar inte så lätt i ytan vilket därmed underlättar rengöringen. Eftersom ytan inte heller är uppruggad som på de matta besticken, slits inte heller den blankpolerade ytan på samma sätt. Den är alltså tåligare.

Även om det bildas rostfläckar så går det lätt att få bort dem med hjälp av stålrens utan slipmedel. Och självklart kan man göra mycket själv för att bevara sina bestick och hålla dem fina i väldigt många år.

Nytt bestick bör handdiskas en gång innan användning. Detta för att det på bestickdelarna kan förekomma små rester av metallstoft från exempelvis poleringsprocessen. Detta stoft försvinner inte till 100% i en diskmaskin.

Putsa dem med Stålrens minst en gång om året.

Skölj av eller diska besticken omedelbart efter användning. Besticken bör inte blötläggas någon längre tid då en konstant fuktig påverkan har viss rosteffekt.

Det bästa resultatet uppnås alltid vid handdisk och det bevarar bäst besticken i sitt fina skick i många år. Torka dem gärna med en torr handduk efter sköljningen för bästa resultat.

Vid disk i diskmaskin bör man tänka på att skölja av besticken direkt efter användning innan man sätter in dem i maskinen. Efter avslutat program bör luckan öppnas så att ångans påverkan minimeras. Torka även här gärna med en torr handduk för bäst resultat.

För att bli av med flygrost kan man använda maskinrens som går att köpa i vardaglighandeln. Följ noga bruksanvisningen och tänk på att även rensa filtret. Handdiska de produkter som ev. fått flygrost på sig innan de sätts in i maskinen igen.

Stekpannor, sauteuser och kastruller

Våra Stekpannor, sauteuser och kastruller är tillverkade i 18/10 rostfritt stål eller aluminium, de finns med och utan beläggning.

Aluminium är en lättmetall. Det är den vanligaste metallen i jordskorpan och det tredje vanligaste grundämnet i jordskorpan, efter syre och kisel.

Beläggning är en hinna eller ett lager som appliceras på ytan av ett föremål, t ex stekpannor. Ofta används olika beläggningar för att förbättra  egenskaper såsom utseende, vidhäftning, beständighet, slitstyrka och reptålighet. Vi använder beläggning från Dupont och Whitford.

Fler av våra stekpannor och kastruller har ett så kallat sandwichbotten. En extra botten av aluminium, en sandwichbotten, som gör att värmefördelningen blir jämnare och vidbränningsrisken minskar.

Rostfria serverings produkter & Rostfria bar artiklar

Produkterna lämpar sig inte för matlagning och bör endast användas för presentation eller servering.
Ska inte användas i ugnar och mikrovågsugnar.