Porslin och keramik

Keramik är en benämningen på såväl framställningen, som själva godsen av så kallat plastisk lera, såsom lergods, stengods, flintgods, porslin m fl. På ett enkelt sätt kan man beskriva att alla föremål tillverkade av lera och bränds i ugn kallas oftast för keramik.

Det finns olika typer av keramik som:

Porslin, är en sorts keramik, tillverkat av kaolin, en speciell vit lera. Leran fick sitt namn från ett område i Kina

Benporslin, porslin blandad med benrester, idag används andra material än benaska.

Fältspatporslin, kaolin, kvarts och fältspat bildar fältspatporslin som bränns på en hög temperatur (1400 grader) och ger en vit, genomskinlig material som inte suger åt sig vatten

Fältspat är en mineralgrupp som består av en blandning av aluminium med natrium, kalium eller kalcium. Ungefär 60 % av jordskorpan består av fältspat.

Stengods, tätbränt (1200-1300 grader) material som är tåligt mot slag och stötar. Det är så hårt att det egentligen inte skulle behöva glaseras, men det görs ändå av estetiska skäl.

Lergods, poröst material som är känsligt för slag och stötar. Säljs både glaserat och oglaserat. Glaserat gods får lätt glasyrsprickor eller krackelerar. Lergods används t.ex. i lergrytor, blomkrukor och prydnadsföremål.

Glasyr är en glänsande och hård glasliknande ytbeläggning som används på keramiska föremål. Glasyr finns i olika färger. Anledningen till att glasyr används på porslin och lergods är för att det ger föremålet en vacker yta och gör det ogenomträngligt för vatten.

Skötselråd för porslin och övriga keramiska produkter

Matrester som lämnas på porslinet kan missfärga känslig dekor. Speciellt känsligt är porslin för maträtter med starka syror som äpple och citron.

Ta bort bränd mat som fastnat på dina ugnssäkra formar genom att blötlägga dem i vatten blandat med diskmedel. Efter ca 1/2 timma kan du diska bort resterna. Använd då aldrig skurmedel, stålull eller liknande, då repar du glasyren så att porslinet blir slitet och matt.

Svarta streck på dina tallrikar är metall från rostfritt stål, framförallt från dina bestick. Använd alltid skölj- eller spolglansmedel om du diskar i maskin så blir porslinet mindre känsligt för metallmärken.

Ta bort beläggningar efter t.ex. kaffe eller te genom att blanda 2-3 msk citronsyra med maskindiskmedlet. Är beläggningen hårdare kan du blanda maskindiskmedel och vittvättmedel i hett vatten (1/2 dl pulver per liter vatten). Häll i lösningen i godset och låt det stå i ett par timmar, diska och skölj väl.

Skjut inte in tallrikarna över varandra när du ställer in dem i köksskåpet, det är den största orsaken till repor i glasyren. Välj tallrikar med mjuka, släta fotringar och använd skölj- eller spolglansmedel när du maskindiskar, då får godset en glattare yta och risken för nötskador minskar.

Avlägsna den grå beläggningen som kan uppstå på ditt porslin genom att använda askorbinsyra, citronsyra eller liknande. Orsaken till beläggningen är ofta karbonater i vattnet som kan torka fast på porslins ytan och vara svåra att diska bort.

De flesta porslinsserviser kan diskas i diskmaskin men vill du behålla dem i gott skick länge bör du använda skölj- eller spolglansmedel. Det minskar friktionen och du undviker fula repor på dina tallrikar när du staplar dem på varandra.

Värm aldrig ditt porslin i mikron om det är dekorerat med någon form av metall. Metallen kan reagera med att spraka och blixtra.